Sprawozdanie z kongresu ASI 2013

Dodane przez ASI Polska   /   08 kwietnia 2014  /    Aktualności, Relacje

iv-kongres-asi-relacja

Chociaż niektórym dni 5-8 grudnia 2013 roku kojarzą się z orkanem „Ksawerym” czyniącym wielkie zniszczenia w całej Polsce, dla innych data ta już zawsze związana będzie z niezapomnianym Kongresem ASI w Łodzi, którego motto brzmiało „Bóg jakiego nie znałeś”. Był to czas przybliżenia się do Boga, zadumy, refleksji nad samym sobą, nad wiarą i miłością Bożą.

Myślę, że ci, którzy uczestniczyli w Kongresie osobiście lub też korzystając z transmisji internetowej (którą zawdzięczaliśmy dzielnemu zespołowi telewizji NadziejaTV), odczuwali tę cudowną atmosferę panującą na tym miejscu, a w szczególności Bożą obecność.

Kongres rozpoczął się w czwartek kazaniem Ty’a Gibsona, który apelował: „Myśl inaczej” („Think different”). Mówił on o tym, że większość ludzi na świecie myśli o Bogu w określony sposób, ale my mamy myśleć o Nim inaczej. Mówca podkreślał, że nasz umysł i nasze myśli mają ogromną moc, wpływają na nasze zachowanie, a to, co uważamy na temat Boga, kształtuje naszą postawę wobec Niego, a nawet wobec innych ludzi. Niestety, charakter Boży jest ludziom przedstawiany w fałszywy sposób, przez co nie mogą pokochać piękna Jego prawdziwego charakteru. Wielu ludzi jest ateistami, ponieważ ktoś w niewłaściwy sposób przedstawił im Wszechmogącego. Naszym dążeniem powinno być odkrywanie charakteru Boga, a gdy będziemy Go poznawać, On będzie zmieniał nasze serca… W taki właśnie sposób Ty Gibson wprowadził uczestników zjazdu w zagadnienie poznawania Boga, które było tematem przewodnim całego Kongresu.

W piątek odbyły się bardzo ciekawe warsztaty dotyczące sfery duchowej, jak i finansowej życia każdego chrześcijanina. Dwuczęściowe wystąpienie pastora Jacka Mattera poruszało gorący temat zagrożeń w Kościele, akcentując jednocześnie potrzebę studiowania Słowa Bożego, modlitwy oraz pielęgnowania żywego kontaktu z naszym Panem; jeśli zdarzy się, że nasza relacja z Bogiem – w wyniku zaniedbania czy braku czasu osłabnie, będziemy bardziej podatni na niewłaściwe wpływy, co w konsekwencji spowoduje zanik naszej wiary i upadek.

Również prezentacja Roberta Kuczka pt.: „ABC zarządzania finansami domowymi” bogata była w istotne myśli, które każdy z nas może zastosować w swoim życiu. Podkreślał on, że bogactwo jest darem od Boga i że wymaga On od nas szczodrości. Dzięki temu, że Pan nam błogosławi w taki sposób, możemy też wspierać Boże dzieło i być błogosławieństwem dla innych. Robert Kuczek omówił również lekcje na temat finansów i szafarstwa płynące z Biblii oraz z pism Ellen G. White, m.in. o dziesięcinie, życiu w skromności, zaciąganiu długów czy edukacji finansowej dzieci. Rozpoczęcie Sabatu na Kongresie było uroczyste i refleksyjne. Piękne pieśni przeplatane były wierszami czytanymi przez Paulę Kanię i Mirosława Harasima.

Oczywiście na kongresie ASI nie zabrakło także sprawozdań z projektów zrealizowanych w minionym roku, dzięki którym wszyscy mogliśmy się zapoznać z działalnością naszych sióstr i braci w różnych miejscach w naszym kraju, budować się, słuchając ich doświadczeń, i chwalić Boga za to, jak wspaniale prowadził ich do tej pory. To przecież dzięki Jego błogosławieństwom tak wiele osób mogło usłyszeć o Bogu i lepiej Go poznać. Przedstawiano również projekty wybrane na rok 2014, które pomogą jeszcze bardziej wesprzeć Boże dzieło w naszym kraju. Aby dowiedzieć się o nich więcej, kliknij tutaj.

Nabożeństwo sobotnie było niesamowitym duchowym przeżyciem. Było to przede wszystkim zasługą Ducha Świętego, który nie tylko wzmacniał nas poprzez głębokie myśli związane ze studium Szkoły Sobotniej i wzruszającego, obrazowego oraz pełnego mocy Bożej kazania naszego szczególnego gościa ze Stanów Zjednoczonych, ale także wywierał potężny wpływ na serca, ćwicząc nasze poddanie Bogu i szczodrość. Kwota, na którą opiewały projekty wybrane na rok 2014, wynosiła 210 tysięcy złotych. Chyba każdy z obecnych zdawał sobie sprawę, że tylko Bóg może zorganizować tak wielką sumę pieniędzy, bo przecież – patrząc na salę z ludzkiego punktu widzenia, skądinąd przepełnioną oddanymi Bogu ludźmi – trudno było sobie wyobrazić, że taka garstka osób będzie w stanie uzbierać taką kwotę. Jednak wydarzył się cud! Był to cud, który uczynił Bóg w sercu każdego z darczyńców. Kiedy przyszedł czas zastanowienia się, jaką sumę pieniędzy przeznaczyć na Boże dzieło, wiele osób dało lub zadeklarowało więcej niż w roku ubiegłym, więcej niż planowali na początku, a nieraz więcej, niż na chwilę obecną byli w stanie przeznaczyć na ten cel. Dzięki temu w gotówce i w deklaracjach, a także przelewach osób oglądających nabożeństwo przez Internet, uzbierano sumę 210 376 złotych! Jak widać dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych! Oto dowód na to, jak wiele jest w stanie uczynić przez nas Ojciec Niebieski, jeśli oddamy Mu się i wsłuchamy się w Jego cichy głos przemawiający do naszych serc.

W niedzielę, ostatni dzień Kongresu, usłyszeć mogliśmy kazanie pastora Marka Micyka na temat duchowości w praktyce, czyli o tym, w jaki sposób patrzymy na innych ludzi i jak się do nich odnosimy. Dotyczy to nie tylko naszych najbliższych, ale także współwyznawców, współpracowników, a także hydraulików, listonoszy czy osób dzwoniących do nas w sprawie różnych promocji. Słowa do nas skierowane skłoniły do refleksji nad tym, jak odnosimy się do bliźnich i jak to świadczy o naszym kontakcie z Bogiem.

Ostatnie spotkanie na Kongresie było walnym zgromadzeniem członków Adwentystycznego Stowarzyszenia Inicjatyw, otwarte dla chętnych pragnących zapoznać się ze szczegółami dotyczącymi działania ASI, jak również ze szczegółowymi sprawozdaniami finansowymi.
Podsumowując, IV Kongres ASI Polska był wspaniałym duchowym przeżyciem, które na długo pozostanie w moim sercu, przede wszystkim dzięki bogatej duchowej uczcie, do której mogłam zasiąść, słuchając kazań Ty’a Gibsona. Przekonałam się o tym, że jest on nie tylko utalentowanym pisarzem, ale również wspaniałym mówcą, którego kazania są proste, a zarazem głębokie w swej treści. Niesamowity talent do przemawiania sprawiał, że wszyscy, zasłuchani w słowa mówcy, w jednej chwili śmiali się, a w następnej, ze łzami w oczach i z zadumą, wsłuchiwali się w zaczerpnięte z życia historie pomagające zrozumieć nie tylko charakter Boga, ale także uczucia, którymi nas darzy. Nasz Pan jest Bogiem, którego jestestwo opiera się na niezmierzonej bezwarunkowej miłości. On cierpi, kiedy grzeszymy, ponieważ wie, jak wielką wyrządzamy sobie krzywdę, odłączając się od Niego. On darzy nas piękną miłością, a my, poznając i doceniając ją, nie możemy inaczej zareagować, jak tylko pokochać Go z wzajemnością i z radością Mu służyć. To Bóg i Jego miłość są naszym schronieniem w ciężkich chwilach naszego życia i to do Niego możemy się zwrócić w każdej sytuacji. To przecież On, z miłości do nas, dobrowolnie stał się człowiekiem i przyszedł na ziemię, aby umrzeć za nas, a tym samym dać nam życie wieczne. To był najwyższy wyraz ogromu Bożej miłości! Zostaliśmy zaprojektowani przez Boga do życia w miłości. Czy można sobie wyobrazić coś piękniejszego?

Kasia Skrzypczak

Zobacz zdjęcia z kongresu! (facebook)
Ty Gibson – wykłady

Komentarze są zamknięte.