Sprawozdanie z I kwartału 2011

Sprawozdanie z I kwartału Projektów ASI Polska

Słowo wstępne

Drogie Siostry i Bracia,

Czas bardzo szybko mija, już ponad sześć miesięcy po I Kongresie Misyjnym ASI Polska, podczas którego przeżyliśmy cudowne doświadczenie z Panem Bogiem. Pan Bóg otworzył serca ludzi, którzy poprzez złożone dary i deklaracje z chęcią wsparli wybrane przez ASI Polska projekty misyjne. Do tej chwili prawie 3/5 zadeklarowanych środków wpłynęło na konto, za co chciałbym gorąco i serdecznie podziękować ofiarodawcom. Już wkrótce Grupa Misyjna Trzej Aniołowie jak również pastor Andrzej Sieja rozpoczną swoje letnie projekty misyjne, na których zrealizowanie są potrzebne znaczne środki finansowe. Dlatego zwracam się z gorącą prośbą do osób, które zadeklarowały wsparcie finansowe o możliwie jak największe wpłaty jeszcze przed wakacjami, aby dzieło niesienia ewangelii poprzez wyżej wymienione projekty mogły być sprawnie i w pełni realizowane.

Paweł Skrzypczak
Przewodniczący ASI Polska

Sprawozdanie z projektów

Z wielkim zainteresowaniem obserwujemy przebieg działań w przyjętych projektach, pragniemy również wam drogie siostry i bracia przedstawić krótkie sprawozdania z ich realizacji. Zapytaliśmy, co u nich słychać?

Zespół All 4 Him

Jeszcze dobrze nie skończył się kongres ASI, a zostaliśmy zaproszeni przez Urząd Miasta w Świdnicy na występ charytatywny. To wspaniałe, gdy możemy opowiadać ludziom o Chrystusie poprzez musical i jednocześnie pomóc potrzebującym. Udany występ w Świdnicy, był ostatnim występem zamykającym poprzedni rok. W 2011 roku dzięki Bożej pomocy i wsparciu ASI udało się nam dokonać rzeczy, która była naszym odległym marzeniem. Jesteśmy już po dwóch sesjach nagraniowych i wkrótce wydamy płytę CD i DVD z naszym musicalem.

Teraz możemy dotrzeć do jeszcze większego grona osób, a także zostawić coś więcej po naszym występie. Pieniądze ze sprzedaży płyty przeznaczone są w całości na dalszy rozwój zespołu. Ale ten kwartał, to nie tylko nagrania, to także próby, godziny ćwiczeń i kolejne występy, którymi wspieraliśmy lokalne ewangelizacje. Pod koniec marca nasz zespół odwiedził Poznań, gdzie zagraliśmy 3 koncerty poprzedzające wykłady młodego ewangelisty Jarka Jarosza. Jeden z koncertów odbył się w zakładzie karnym we Wronkach i spotkał się z bardzo pozytywnym odbiorem władz więzienia i samych więźniów. Ten kwartał zamknął koncert charytatywny w Legionowie, na rzecz małej pięcioletniej Lidii Ch., która cierpi na zespół Treacher-Collinsa. Widzimy Boże prowadzenie w tym, co robimy i pragniemy poddawać się Jego woli. W przyszłym kwartale oprócz wydania płyty i koncertów planujemy zorganizowanie obozu misyjnego w Toruniu.

Od Kongresu ASI Polska zespół wystąpił na 9 koncertach w takich miastach jak: Zduńska Wola, Sieradz, Łask, Świdnica, Poznań, Legionowo, oraz spotkał się na 2 próbach wokalno – scenicznych i 2 sesjach nagraniowych.

Serwis Internetowy Odkrycia.org

Serwis odkrycia.org, co miesiąc docierał do prawie 1000 osób miesięcznie, docierał, ponieważ obecnie dociera do ponad 2000 osób miesięcznie. Cały czas pracujemy nad optymalizacją serwisu pod kątem wyszukiwarek internetowych, w ciągu 3 miesięcy z miejsca blisko 1000 nasz serwis dotarł na miejsce 13 w najpopularniejszej wyszukiwarce na świecie. W naszym serwisie pojawiły się nowe serie wykładów, jak i odświeżone nagrania z poprzedniej wersji serwisu. Nasze zaplecze techniczne powiększyło się o nowy sprzęt do rejestrowania nagrań, a pierwsze owoce tych technologii można obejrzeć w zwiastunie „Prawdziwa Metamorfoza” dostępnym na odkrycia.org.

Od kwietnia jesteśmy partnerem najpopularniejszego serwisu wideo na świecie, a to daje nam jeszcze większe pole do promocji w Internecie oraz olbrzymie zaplecze techniczne, bez limitów i bez żadnych opłat. Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do współpracy. Nasz serwis jest inicjatywą niedochodową, poświęciliśmy wiele własnych środków na powstanie serwisu, a teraz dzięki wsparciu ASI Polska i Bożej pomocy serwis może się dalej rozwijać. Naszą misją jest by opowiedzieć o Chrystusie jak największej ilości osób i wspierać Boże dzieło wg takich talentów, jakimi nas obdarzył.

Biblia dla osadzonych – Pastor Grzegorz Trzpil

Od początku tego roku kontynuuję pracę w Zakładach Karnych w zakresie służby pastorskiej i głoszenia ewangelii. Dziękuję za wsparcie i Biblie, które otrzymałem. W tym kwartale przekazałem 3 egzemplarze osobom studiującym na spotkaniach biblijnych prawdy wiary. Są to osoby, które spotykają się ze mną systematycznie. Dodatkowo przedstawiam im wykłady biblijne z kaset wideo.

Młodzieżowy obóz rowerowy Andrzeja Siei

Obóz rowerowy odbędzie się dopiero w połowie roku, więc ciężko opisać dotychczasową pracę, jaka została wykonana. Obecnie trwa planowanie i wstępne przygotowania, nie mniej jednak charakter obozu pozostanie ten sam, co w poprzednich latach.

Grupa Misyjna 3 Aniołowie

W czasie trzech pierwszych miesięcy 2011r. odbyło się 12 mini obozów misyjnych oraz trzy zjazdy diecezjalne. Pracowaliśmy w szesnastu miastach (Katowice, Leksandrowa, Jelenia Góra, Podkowa Leśna, Wyszków, Bielsk Podlaski, Hajnówka, Krasnowieś, Ostrołęka, Płock, Poznań, Gdańsk, Gdynia, Warszawa, Jaworzno, Toruń). Podczas tych weekendowych zjazdów grupa usługiwała na rozpoczęcie sabatu, podczas całego nabożeństwa sobotniego, prowadziła spotkania modlitewne oraz warsztaty i szkolenia. Poruszane zagadnienia to: modlitwa osobista i wstawiennicza, osobiste nabożeństwo, różne metody misji w pierwszym kontakcie (omówienie + ćwiczenia), prowadzenie lekcji „Tak mówi Biblia”. W programie szkoleniowym wzięło udział około 400 osób.

W każdym mieście organizowane były wyjścia misyjne ze zborownikami. W zależności od terenu, były to: ankiety, lekcje biblijne, kolportaż w domach, szpitalach, centrach handlowych, hotelach, biurach i instytucjach, koncerty, proponowanie modlitwy, wykłady biblijne i zdrowotne, misja w autobusach, wypożyczalnia książek, praca socjalna. Owocem tej służby jest ponad 8000 odwiedzonych mieszkań, 1100 przeprowadzonych ankiet, blisko 1500 sztuk rozdanej literatury i 260 sztuk sprzedanej, około 40 osób umówiło się na drugi kontakt.

Doświadczenia

Weszliśmy na samo poddasze klatki schodowej. Zapukaliśmy, czekaliśmy, ale była cisza. Gdy już odeszliśmy, otworzyła pani bez nóg, na wózku inwalidzkim i zaprosiła ich do środka. Opowiadała o swoim pełnym cierpienia życiu, pozbawionym nadziei, samotnym i koszmarnym. Zanieśliśmy tej pani nadzieję, byłem pod ogromnym wrażeniem, bardzo się cieszyłem, że odnalazłem tą kobietę i mogłem podzielić się z nią nadzieją, którą sam posiadam.

Poszliśmy do kościoła katolickiego, chcąc dotrzeć z ewangelią do księży. Udało nam się ku chwale Bożej dotrzeć do ks. Franciszka, który miło i otwarcie nas przyjął, rozmawiał i wziął literaturę oraz kontakt. Wyraził również chęć pomocy w organizacji wykładów na temat zdrowia dla jego parafian.

Udaliśmy się do ratusza miejskiego i pani, która wcześniej nie chciała mieć z nami nic wspólnego, z radością zgodziła się na naszą propozycję wykładów zdrowotnych, oferując całą organizację, salę i reklamę zupełnie za darmo.

Szczególne doświadczenie, przez które udało się nam zobaczyć, co Pan czyni w życiu ludzi, do których drzwi pukamy:

Kolportując książkę „Wielki bój”, trafiłem na młodego chłopaka, który odmówił mi kupienia i trzasnął drzwiami. Uprzejmie podziękowałem i pożegnałem się. Nieco później, na klatce schodowej spotkałem panią, która wracała z pracy, zaprezentowałem jej swoje książki, pani zaprosiła mnie do swojego mieszkania. Okazało się, że jest to matka chłopaka, który wcześniej zatrzasnął drzwi. Gdy weszliśmy, chłopak, który wcześniej odmówił siedział w fotelu i czytał stary i zniszczony egzemplarz „Wielkiego boju”, który, jak się później okazało, około 15 lat wcześniej zakupili od jakiegoś kolportera. Po rozmowie, ta pani kupiła jeszcze „Historię zbawienia” oraz „Leki z Bożej apteki”, umówiła się również na kolejne spotkanie. Nazajutrz udał się do niej pionier misji globalnej, sprzedał jej kolejną książkę „Życie Jezusa”, długo rozmawiali o Bogu oraz umówili się na kolejne spotkania, aby rozmawiać o Bogu i Jego Słowie.

Poszliśmy w piątek na ankiety i trafiliśmy na wielodzietną rodzinę, w której matka czytała kiedyś Biblię, ale porzuciła to z powodu okrutnych wydarzeń, które w niej są opisane. Rozmawialiśmy około pół godziny o tym, że warto czytać Biblię i o Bożej miłości, po czym umówiliśmy się na następny dzień na lekcje biblijną. Następnego dnia poszedłem tam ze starszym zboru, rozmawialiśmy około 2,5 godziny o Bogu z tą panią i jej mężem. Wyznała ona, że po naszym wyjściu od niej w piątek około 15: 00 rozpoczęła czytać Biblię, którą czytała całą noc. Przeczytała za jednym razem cały Stary Testament i Dzieje Apostolskie. Zadawała wiele pytań do tego, co przeczytała. Wymieniliśmy się adresami do korespondencji. Oboje z mężem ze wzruszeniem nas żegnali. Nasza obecność pozwoliła Bogu na działanie i Duch Święty niesamowicie tych państwa poruszał. Dzięki temu, że przyszliśmy w sobotę, dowiedzieliśmy się, że całą noc czytała Biblię, często nie widzimy, co dzieje się z ludźmi po naszych wizytach, tutaj mogliśmy to obserwować bardzo wyraźnie. Chwała Bogu!

Refleksja członka zboru

Praca z młodzieżą nauczyła mnie większej pokory. Mogłam przyglądać się ich talentom i ich wykorzystaniu w służbie dla Pana. Widziałam potężny potencjał w młodych ludziach, zapał i chęć pracy dla Boga. Widziałam trud, jaki wkładają w przygotowanie pobudki, kazania, czy napisania krótkiego konspektu do spotkania. Widziałam stres, jaki przezywają żeby było jak najlepiej. 14-latka mówiąca bardzo dobre kazanie, młody człowiek z talentem zarządzania lepszym niż u niejednego starszego zboru, poświęcenie u dziewczynki, która mogłaby za przykładem jej rówieśnic siedzieć i tracić czas „na Internecie”, a pracowała misyjnie tyle, co młodzież, Stale chcą się przekonywać, co jeszcze potrafią, chcą badać nowe tereny swoich możliwości lepiej poznawać siebie i innych. Zobaczyłam też jak z prostych dań przygotowują królewską ucztę. Nie wiem, ile jeszcze siły da mi Pan do pracy misyjnej, ale jeszcze trochę chciałbym popracować. Młodzież w grupie pracującej w jedności to niepokonane wojsko Pana.

Wpłaty na projekty

Wpłaty na projekty można dokonywać pod następujące numery kont:

Dla przelewów polskich

ING Bank Śląski S.A. 87 1050 1520 1000 0023 5227 2153

Dla przelewów z zagranicy
ING Bank Śląski S.A.
SWIFT CODE: INGBPLPW PL 87 1050 1520 1000 0023 5227 2153

ASI Polska
ul. Nowogrodzka 12/3

Komentarze są zamknięte.

• O ASI…

Nie musisz być pastorem czy zawodowym kolporterem, aby być misjonarzem. ASI zrzesza wyznawców Kościoła (nie tylko przedsiębiorców) pragnących słowem i czynem dzielić się Chrystusem w miejscu swojej pracy... czytaj więcej